A projekt céljai

A fertőző betegségek (pl. kanyaró) újbóli megjelenése világszerte kihívást jelent. Ezért is nagyon fontos a veszélyeztetett csoportok azonosítása és a határon átnyúló régióban az újraoltás protokolljának meghatározása.

A kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR vakcina) elleni védettség értékelésére a vezető partner által a közelmúltban kifejlesztett és (egy magas rangú nemzetközi tudományos folyóiratban) közzétett egyszerű, gyors és költséghatékony laboratóriumi módszer áll rendelkezésre, mely ideális eszköz e feladat végrehajtására.

A közös projekt megvalósítása során a következő konkrét célokat szeretnénk elérni:

- Csoportkiválasztási módszerek meghatározása a nemzeti oltási protokollok alapján.

- Az MMR vakcinázás hatékonyságának értékelése anonim vérszérum mintákban horvát és magyar reprezentatív csoportokban immunszerológiai módszerekkel.

- Statisztikai algoritmus kidolgozása a határ menti régió különböző korú lakossági csoportjainak immunológiai védettségi állapotáról való pontos tájékozódás érdekében.

- Veszélyeztetett kohorszok kiválasztása az algoritmus alapján az újraoltási protokollokhoz.

- A nyilvánosság és a szakemberek/döntéshozók figyelmének felhívása

- Az eredmény nemzetközivé tétele

- A szűrési eljárások szabványosítása

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A weboldal tartalmáért kizárólag a Pécsi Tudományegyetem felel, és semmilyen körülmények között nem tekinthető úgy, hogy az az Európai Unió és/vagy az Irányító Hatóság álláspontját tükrözi.